( ඳුවඟ ගී විරිතට කරනලද නිර්මාණයක් )
ඳුවඟ ගී විරිතට
පද ගළපලා රසයට
කඩ කෑම වස වෙනුවට
අපි අග්ගල හදමු ගුණයට
වැටෙන මේ වැස්සේ
සීතලෙන් හිත ගැස්සේ
අග්ගල රසය ඔස්සේ
කන්න එන්න දවස තිස්සේ
කොස් ඇට තම්බලා
නැතිනම් ගෙන පුච්චලා
පොතුටික ඉන් වෙන්කලා
බලන්න එනවද ළංවෙලා
පසුව එය අරගෙන
බඳුනක් රැගෙන දමමින
පදමකට පොඩි කරමින
කියමුද ගී මෙමා සමගින
ගාගත් පොල් ගනූ
හැන්දක් එක්කර ලුණූ
සීනිද යහමින් දෙනූ
අනමින් තව පොඩ්ඩක් කනූ
ගම්මිරිසුත් ටිකක්
තලා දැම්මොතින් සැරක්
එක් වෙනවා හොඳ රසක්
ඉවසා ඉන්නට බැහැ ගොඩක්
කොස් මිශ්රණේ අරන්
මීට හොදින් එක් කරන්
දැන් එයි සුවඳක් පෙරන්
ඉන්නෙ ඇයිද ඔය කට ඇරන්
ටික ටික ගුලිකලා
බෝල ලෙසට හැඩවෙලා
කෙසෙල් කොලේ නැලවිලා
කොස් ඇට අග්ගල හිනැහිලා
ඉඟුරු ටිකක් තලා
කහට එකට මුසු කලා
පෙරේත කම වැඩි වෙලා
ඉන්නෙ ඇයිද දැන් බල බලා
සවසක ළංකරන්
නොකා ඉතින් මක්කරන්
එන්න මගේ රත්තරන්
කමුද ආලෙ අපෙ එක්කරන්
මෙහි හොඳ ගුණමලූ
කඩේ ගන්න නැහැමලූ
මුදල් අතේ රැඳිලලූ
අපේ ආලෙ තව වැඩිලලූ....
--- දුමී ---
අග්ගල වගෙද තග්ගෙඩි?
ReplyDeleteපිරෙන කෑමකි බඩ ගෙඩි
රසයත් ගුණත් ඇති වැඩි
කෑවොත් නොකයි වෙන ගෙඩි
තිබුනත් මොන මොන ගෙඩි
Deleteකැවුනම පිරෙයි බඩ තඩි
ගුනයයි රසයි වගෙ වෙඩි
සිරුරම හැදෙයි හැඩිදැඩි..
ස්තූතිය ඩ්රැකී.
ජයවේවා
නියමයි. දුමීට හොඳට කවි ලියන්න පුළුනන් නෙව?
ReplyDeleteකොස්-ඇට අග්ගලා නං කාලා නෑ.
හොදටම බැහැ. ටිකක් පුලුවන් ලියන්න...
Deleteමේ විදිහට හදලා බලන්න. රසයි ගුණයි. හැබැයි මතක ඇතුව සින්දුවකුත් කිය කිය ...
ස්තූතිය බස්සා.
ජයවේවා
ඇත්තටම පෙරේත හිතුනා, රෙසෙපි කවිය රසයි, පංකාදුයි. ජය!
ReplyDeleteඑහෙමනම් හදන් කමු රත්තරන්වත් ළංකරගෙන. 😀
Deleteස්තූතිය ගල්මල්
ජයවේවා
අඩේ සුපිරි බං! යකෝ ඒක නං නියම එකක්!
ReplyDeleteඅර ලෝටස් කේටරින් එකටත් කියමු එන සතියේ රෙසිපියක් දාන්න කියලා!
කොස් පොළොස් වලට පෙරේත එකේ නරකද කොස් ඇට අග්ගලා එකක් හදන් කෑවොත්. 😀 රත්තරන් එක්කම...
Deleteස්තූතිය තට්ටයියේ..
ජයවේවා
කෝ මං,දාපු කමෙන්ට් එක අයියෝ මුලින්ම
ReplyDeleteඑහෙම එකක් තිබුනෙ නෑ සඳූ..
Deleteදැන් ආවනෙ.
ස්තූතිය සඳූ..
ජයවේවා
බ්ලොග් වල මොකක් හරි අවුලක්ද..මගෙත් එහෙම වෙනවා මේ පේන කමෙන්ට් එක රිප්ලයි කමෙන්ට් එක දාන්න ගියාම නෑ
Deleteවෙන්න ඇති මටත් එහෙම වෙලා තියෙනවා.
Deleteමමී ඉස්සර කොෂ් කියල ජාතියක් තිබුනනේද? අයි රිමෙම්බර් ඒවත් ටිකක් මේ වගේ
ReplyDeleteඔව් බං ඔය කොස් මැල්ලුමක් තමා කාපං.
ඔබට ජයවේවා!
Myself Hattor
😀 ඔව් හැට්ටරේ. දැන් දැන් ලමයි කොස් අඳුරන්නෙත් නැහැනෙ..
Deleteඉස්සරහට කොස් කියන්නෙ මොනවාද කියලත් අහයි නේද ?
ස්තූතිය ගොඩක් හැට්ටරේ.
ජයවේවා
කොස් ඇට පුළුස්සා
ReplyDeleteහැදුවම නෙවද මැක්සා
කෑවට පස්සෙ පසුදා
'පට පට ඩෝං' වැස්සා
අග්ගලය හදලා
Deleteරස ගුණ හොදට තියලා
කෑවම හිටු කියලා
මොනා වුනත් බඩම පිරිලා.
ලස්සනයි නිදී. ස්තූතිය ගොඩක්
ජයවේවා
ජ්
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteඅගය ඇති අහරක්
ReplyDeleteනොමැත එහි කිසි රහසක්
අඬන විට පොඩි දරුවෙක්
නලව ගැනුමට හොඳ ඔසුවක්
https://sithiwilimanpetha.blogspot.com
විරිත හසුරුවමින්
Deleteකවිය හැඩකොට මවමින්
ලියූ නුඹ රස තබමින්
තුති දෙමි මා සිරස නමමින්...
ලස්සනයි කවිය. ස්තූතිය ගොඩක්
ජයවේවා
කටට කෙළ ඉනුවා! හදලා බලමු කොස් ඇට ලැබුන දවසක.
ReplyDeleteඅනිවාර්යයෙන්ම හදන්න. රසයි. ගුනයි. ඒත් මතක ඇතුව රත්තරන් එක්ක සින්දුවකුත් කියලම හදන්න. ඊට පස්සෙ රස ගැන කියන්න..😀
Deleteස්තූතිය ගොඩක් ඔබට
ජයවේවා
කාලා කොස්ඇට
ReplyDeleteඅරිමුද අපි පඩ
ජයවේවා !
පිරුනොත් කෑ බඩ
Deleteනැතිවෙයි තව ඉඩ
සැනෙකින් දී හඩ
පිටවෙයි තව පඩ..😀
ස්තූතිය ප්රසන්න.
ජයවේවා
🍻🍻
ReplyDeleteකමුද කොස් ඇට අග්ගලයක්..
Deleteස්තූතිය ප්රා ජේ.
ජයවේවා
අද කොස් ගැනමයි බ්ලොග්, කොස් ගහ බත් ගහ කිව්වලුනේ. අපේ බද්දේගම සියා ගේ ගෙදර නිතරම කොස් කැවා, කොස් අග්ගලා නම් නැ.
ReplyDeleteඒ ගොල්ලෝ කොස් වලට කිව්වේ හෙරලි කියල
මම විජේබාහු
ආයුබෝවන් විජේබාහු.
Deleteඔව් බත් ගහ කොච්චර අපිට උපකාරයක්ද ආහාර වේලකට.
රසය ගුණය පිරි කොස් ඇට අග්ගලා හදලා බලන්න. මටත් කියන්න.
ස්තූතිය ගොඩක් ඔබට .
ජයවේවා
මරැ මරැ. ඉස්සර වෙද පොත්වලත් කවිවලින් නෙ බේත හදාගන්න විසතරේ. මේක කවියෙන් රෙසිපිය !
ReplyDeleteමේකටත් 'අපෙ අම්ම' වලියක් අදී ඔන් ඇ. හිහ්..හි 😁
ඒකනෙ නමියා. කවියෙන් මොනාද කරන්න බැරි නේද ?
Deleteඇයි මීට කළිනුත් වලි ඇදුනද ?😀
ස්තූතිය ගොඩක් නමියා..
ජයවේවා
ඉතුරු වුන බත් සෝදලා
ReplyDeleteඅව්වේ තියා වේලලා
වංගෙඩිය ගෙන කුඩුකලා
ලිප තබා ගිනි මොලවලා
පැනි පතක් ගෙන උනුකලා
එයට බත් කුඩු මුසුකලා
ලුනු සුඟක් දා රසකලා
ලිපේ ගින්දර අඩුකලා
ගම්මිරිස් කුඩු එක්කලා
ලිපෙන් බා ඉවතට කලා
නිවුනු පසුගෙන ගුලි කලා
එන්න කමු බත් අග්ගලා
ඔව්. ඒකත් රසම කෑමක්නේ. ලස්සන කවියත් පැමිණීමටත් ස්තූතිය ගොඩක් .
Deleteජයවේවා !!!